Select Page

De vorige keer schreef ik dat ik voor mezelf koos. Dat ik uit de slachtofferrol stapte en de teugels weer in handen nam. Dat voelde goed, en dat gaat ook best goed. Maar af en toe komt er toch een stemmetje (of meer dan een) voorbij, die me dan toch weer aan het wankelen brengt.

En dat deed me denken aan het proces voorafgaand aan mijn keuze om het roer om te gooien en te gaan voor mijn droom (door ontslag te nemen en een opleiding te gaan volgen). Bij elke stap die ik vooruit deed in kiezen voor mezelf, deed ik direct erna weer drie stappen terug. Door die stemmetjes, negatieve gedachten, of zoals mijn coach ze noemt: het Urker Mannenkoor op mijn schouders. Ik noem het geen mannenkoor, maar beren, grote beren op mijn weg.

Het heeft mij uiteindelijk maanden gekost voordat ik de confrontatie met die beren aan durfde te gaan en ze naar het bos stuurde. Maar dat neemt niet weg dat ze niet af en toe nog de kop op duiken. In allerlei vraagstukken en op de meest onverwachte momenten.

Wat roepen ze dan? Een paar voorbeelden:
– Wie zit er nou helemaal op jou te wachten? Er zijn al zoveel meer ervaren coaches op de wereld…
– Jij, een autoriteit? Nou dat valt wel mee hoor…
– Zou je niet gewoon gaan solliciteren, elke maand een vast salaris en iets doen wat je kunt?
– Trek je hier niet te veel de aandacht mee? Wat zal iedereen wel over je denken?

Die beren staan voor angst. Angst voor het onbekende. En wanneer jij voor een keuze staat, of dat nu werk of privé is, dan speelt die angst vrijwel altijd een rol. Heb jij dat ook?

Angst heeft veel invloed op ons doen en laten. Je hartslag gaat omhoog, je gaat nadenken, of misschien zelfs piekeren en door de negatieve gedachten (die beren dus) ontstaat een onprettig gevoel. En daarop kunnen we op drie manieren reageren: fight, flight, freeze. We vechten en gaan die confrontatie aan, we vluchten zo ver mogelijk weg of we bevriezen en doen helemaal niks.

Ik heb lang gevochten, maar ik ben nog langer aan het vluchten geweest. En wat doe jij in zo’n situatie?

Uiteindelijk maakt het niet uit wat je doet, maar als jij die droom ook wil realiseren zal je op een bepaald moment die beren moeten wegsturen. Terug het bos in, daar waar ze horen.

Wil jij ook het roer om gooien en die droom naleven? En heb jij ook nog last van die beren? Of weet je misschien helemaal nog niet wat die droom dan inhoudt? Reageer dan op dit bericht…

Liefs,
Dafne

p.s. je kunt natuurlijk ook een gratis Skype Inzichtsessie van 30 minuten aanvragen door me een berichtje terug te sturen. Ik spreek je dan binnenkort en beloof je minimaal twee tips die jou gaan helpen. Wie wil dat nou niet?!

Oh ja, je kunt me ook een e-mail sturen voor mijn E-book, In 3 praktische en snelle stappen naar meer tijd voor jezelf, direct en zonder veel gedoe.