In drie stappen naar de beste keuze (1/3)

What makes me tick?

Kiezen. Ik heb het er al vaker over gehad. Maar het is een van de belangrijkste thema’s in mijn coaching. Veel vrouwen weten niet hoe ze moeten kiezen. En lopen daarop vast. Maar eigenlijk begint het al een fase eerder. Het gaat namelijk niet zozeer om het kiesproces zelf, maar om te weten waartussen je kunt kiezen.

Want als duidelijk is wat de opties zijn, dan wordt in negen van de tien gevallen de keuze al direct een stuk makkelijker. Maar zolang dat niet duidelijk is, blijft dat hele kiesproces iets waar tegenaan gelopen wordt.

Voorbeeldje. Een van mijn coachees had een prima baan: dichtbij huis, een goed salaris, leuke collega’s (op een na dan), uitdaging genoeg en een vast contract. Maar toch was ze niet happy. Er miste iets. Ze wilde iets anders. Maar wat dan? En daar liep ze op vast. Zo vast zelfs, dat ze al acht (!) jaar deze functie had. Terwijl ze vanaf dag 1 had gezegd dat dit iets was wat ze maximaal twee jaar wilde doen.

Ze bleef bij deze baan omdat ze voor haar gevoel geen keuze had. Ze wist niet wat de opties waren en bleef daarop hangen. Er waren immers zoveel factoren van belang: locatie, salaris, werksfeer, taakomschrijving en contractmogelijkheden. Bovendien had ze net een kindje gekregen, dus op nog meer onzekerheid zat ze eigenlijk niet te wachten.

Elke keer als ze erover nadacht, werd ze bang.

Bang voor de opties. Er was gewoon simpelweg te veel keuze. En dus koos ze maar niet. Tot haar grote ongenoegen.

Herken je je ook hierin?

Toch is het belangrijk dat je eens die confrontatie met de mogelijkheden aan gaat. Want anders geef ik je op een briefje dat je over twee jaar nog steeds niet gekozen hebt.

Zet je huis in de fik!

Een heel drastische manier van kiezen is de ‘zet je huis in de fik-methode’. Stel dat je ergens woont waar je niet tevreden bent, maar waarbij je ook niet precies weet waar je wel wilt wonen. Als je dan je huis in de fik zet, dan MOET je wel op zoek naar een andere woning. Snap je?

Dus in het geval van deze coachee, had ze ontslag kunnen nemen. Dan was de noodzaak voor een nieuwe baan zo groot geworden, dat ze gedwongen zou worden te gaan kiezen.

Maar goed, in de meeste gevallen is dit niet de manier waarop we keuzes willen maken. Je huis in de fik zetten geeft zo’n rommel 😉 en dat ontslag nemen doe je ook niet ‘even’.

Dus hoe ga je dan aan de slag?

Wat je keuze ook is, waar het ook mee te maken heeft, een belangrijke stap is altijd vaststellen wat voor jou belangrijk is. Wat zijn de randvoorwaarden waaraan de keuze moet voldoen? Wat zijn de harde eisen? Wat mag echt niet ontbreken? En je kunt dit wel in je hoofd op een rijtje hebben, het is van belang dat je dit opschrijft. Puntsgewijs, onder elkaar. Want dan creeer je overzicht.

Vervolgens ga je door met andere aspecten die van belang zijn. Wat is misschien geen harde eis, maar wel een goede pro? In het geval van dat huis: misschien is een grote tuin geen harde eis, maar is een ruim balkon op het zuiden wel een mooie pro.

Harde eis of stille wens?

Denk bij het opstellen van deze lijst in mogelijkheden, niet in beperkingen. Dus als jij een appartement in Amsterdam wil kopen met een budget van 300.000 euro (drie harde eisen: appartement, Amsterdam, budget), maar je wil eigenlijk ook een tuin, dan zet je dat als vierde voorwaarde op je lijstje. Hoewel je gezonde verstand misschien zegt dat het onmogelijk is om die vier voorwaarden te kunnen realiseren, schrijf je het toch op.

Je maakt deze lijst namelijk met je gevoel. Aan de hand van jouw waarden, wat jij belangrijk vindt en wat jij graag zou willen. Je hoofd schakel je even uit. Het doel van het lijstje is namelijk niet direct die keuze maken. Het doel is overzicht krijgen van jouw wensen en eisen.

Lijstje klaar? Leg het dan even weg. En kijk er volgende keer weer naar, als we verder gaan met jouw keuze maken, in deze drieluik over keuzes maken.

Kun je nou niet wachten met de volgende stappen? Download dan alvast mijn Ebook: Meer tijd voor jezelf in drie simpele en snelle stappen.