Bijna vakantie. Nog even en dan gaan we lekker weg. Maar eigenlijk moet en wil ik nog zoveel voor we gaan. Ik ben er al weken onrustig van maar op de een of andere manier zet het me ook nog niet aan tot actie. En dat frustreert dan. En dat remt weer. En zo gaat die cirkel rond en rond.

Hoe is dat voor jou? Moet jij ook altijd nog zoveel van jezelf voordat je op vakantie gaat? Of voordat je werkdag eindigt? Voordat je eindelijk met een kop thee op de bank ‘mag’? En heb je dan ook dat er een aantal dingen zijn die je alsmaar voor je uit blijft stellen? Waardoor er uiteindelijk niks meer van komt?

Ik wil, nee MOET nog…

Nou ik heb dat dus nu. Ik wil, nee MOET, nog wat dingen voorbereiden, zodat ik straks met een gerust hart drie weken niet aan werk hoef te denken en alles ‘vanzelf’ gaat. Maar een aantal dingen die ik daarvoor moet doen, zijn niet mijn favorieten. Boekhouding, filmpjes maken (ja, écht niet mijn favoriet), foto’s maken voor social media, gegevens en statistieken verzamelen voor een nieuw project en nog wat dingen. Geloof me, ik vind ondernemen echt heel leuk, maar ik vind mijn coachsessies en workshops leuker. Dus vul ik mijn tijd het liefste daarmee. Alleen het een kan niet zonder het ander, dus moet ik aan de bak.

Uitstelgedrag

En in plaats van dat ik nu aan de bak ga met bovenstaande, schrijf ik dit. Vroeger noemde we het SOG, studie-ontwijkend gedrag. Jij hebt vast ook wel wat afgesogd of niet? Inmiddels is het geen SOG meer, maar de symptomen zijn gelijk. Het is namelijk onderdeel van een groter probleem: uitstelgedrag.

Je neemt je voor om iets te gaan doen, maar in plaats daarvan ga je iets anders doen, terwijl je hoofd toch is bij dat wat je zou gaan doen. Echt ontspannen is het niet en tegelijkertijd krijg je dus ook eigenlijk helemaal niks voor elkaar.

Korte termijn behoefte

Vaak is datgene wat je gaat doen om je af te leiden van je oorspronkelijke taak, iets wat niet lang duurt en (en dat is belangrijk) wat je korte termijn behoefte bevredigd. Even Instagram checken, een afleveringetje Netflix, je e-mail checken of het huis stofzuigen.

Maar als je dit verder gaat onderzoeken (en psychologen zijn het erover eens), is het heel schadelijk. Van ongezonder eten, slechter slapen, tot een slechtere band met vrienden en familie aan toe. En ook je zelfvertrouwen wordt geschaad. Wat je stelt jezelf keer op keer teleur.

Stel nou dat…

Alles in mij zegt nu: ja maar ik heb geen last van een ongezonder leven hierdoor en mijn zelfvertrouwen dat wordt hierdoor echt niet geschaad… Maar als ik erover nadenk, baal ik al een paar dagen van dit gedrag en word ik er echt niet gezelliger van. Bovendien deel ik het met niemand omdat ik het eigenlijk wel heel stom vind van mezelf. Want ik kan die taken toch gewoon even afronden. Weet je hoé relaxed ik dan aan de vakantie begin?

Met andere woorden: doei! Ik stop nu met soggen. Ik ga nu aan de bak. Dit verhaal is klaar. Ik kan hier nog pagina’s over schrijven, maar dat doe ik dus niet. De boodschap is duidelijk. Van uitstel, komt afstel.

Een ding nog: stel jij ook dingen uit? Maak jij ook geen keuzes bang voor wat het resultaat van de keuze zal zijn? Stop daar nu dan mee en sluit aan. Ik heb nog plek bij de Workshop Kiezen voor Jezelf op zaterdag 11 augustus 2018 van 13 tot 16 uur in Leiderdorp. Meld je nu aan! Geen reden meer voor uitstel… Ik zie je dan! (En daarna, begint écht mijn vakantie…)