We moeten rennen, vliegen, springen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…

Een paar jaar geleden dacht ik dat ik mijn leven helemaal op orde had. Een goede baan, een volle agenda en in mijn (spaarzame) vrije tijd was ik altijd op pad. Omdat ik werkte in een prachtig mooi hotel, was ik in alle nieuwe hotels, restaurants en bars in Amsterdam te vinden. Ik was nooit alleen en altijd druk.

Een avondje thuis op de bank, dat zat er niet in. Er gebeurde immers teveel in de stad. En het kon toch niet zo zijn dat ik iets zou missen? Ergens niet geweest was? Of iets niet meegemaakt zou hebben?

What was I thinking? En hoe hield ik het vol?

Toen leerde ik mijn vriend kennen. Hij woonde niet in Amsterdam en stak ook niet onder stoelen of banken dat hij er niks aan vond daar in die stad. Dus daar ging ik, met de trein heen en weer naar Leiden. Af en toe nog een avondje in Amsterdam, maar ik was snel meer in Leiden te vinden.

Leiden, die kleine studentenstad zonder Zara, Bijenkorf, Vondelpark, hippe festivals, luxe hotels, toffe restaurants en met letterlijk niemand die ik kende buiten mijn vriend.

En toch ging ik het er steeds leuker vinden. In eerste instantie tot mijn eigen verbazing. Zat ik met liefde twee keer per dag 36 minuten in die trein. Ja, liefde doet rare dingen met je, I know. Maar ik kwam erachter dat het niet alleen de liefde was die maakte dat ik zo graag in Leiden was. Ik was vaak genoeg zonder de man.

In Leiden deed ik dingen die ik in Amsterdam niet deed. Mezelf geen tijd voor gunde. Of simpelweg niet over nadacht. Ik had in Leiden minder prikkels en oh wat vond ik dat fijn. Ik werd gedwongen om keuzes te maken (oké, dat was niet altijd even fijn), want als ik in Leiden was, was in niet in Amsterdam. En dus miste ik dingen.

Maar doordat ik die keuzes moest maken, kreeg ik ook nieuwe inzichten. Ik realiseerde me weer hoeveel energie ik krijg van buiten zijn. Fietsen door de polder, wandelen met de hond, varen over de Kaag. Ik ervoer dat tuinieren voor mij enorm rustgevend werkt (tot groot vermaak van veel van mijn Amsterdamse vrienden).
Ik gunde mezelf weer tijd om naar yoga te gaan en te gaan hardlopen. En ik wandelde uren door de stad zonder doel.

Hele simpele dingen nu ik het zo opschrijf. Maar dingen die ik zelf doe, waar ik geen ander voor nodig heb (nou ja, zo af en toe de hond).

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik vaak vraag aan vrouwen waar ze energie van krijgen. Waar ze blij van worden. En veel van hen antwoorden dan: van mijn partner, vrienden en familie. Komt dit ook als eerste in jou op?

Begrijp me niet verkeerd, mijn lief, vrienden en familie zijn voor mij ook een grote bron van energie. En ik word er heel blij van om met hen tijd door te brengen. Maar ze zijn niet mijn enige bron van energie. Er zijn ook genoeg dingen die ik leuk vind, waar ik hen niet voor nodig heb. En dat vind ik fijn. Belangrijk zelfs.

Ik snap het wel hoor, I’ve been there too. Een paar jaar geleden zou ik precies hetzelfde gezegd hebben. Want hee, er was simpelweg geen tijd in mijn leven voor andere dingen dan werken, partner, vrienden en familie.

Nu is de oplossing niet per definitie een vent in een andere stad zoeken en daar dan maar naar toe verhuizen (al werkt het wel ;-)). Maar af en toe eens stilstaan en een andere keuze maken dan dat je op die automatische piloot doet, doet echt wonderen.

Dus niet op vrijdagmiddag naar de kroeg met je collega’s, op zaterdag nog even kijken of er al een nieuwe collectie is bij je favoriete winkel, op zondagmiddag doelloos op het terras met een fles wijn en op zondagavond een marathon Netflix. En tussendoor ook nog je werkemail checken.

Maar ga eens naar een museum, fietsen zonder doel door de stad of juist erbuiten, wandelen in het bos of op het strand, alleen naar de bios of met een kop thee op je balkon, dakterras of tuin zitten. En leg je telefoon dan ook eens weg. Kijk eens wat het je brengt.

Lukt het niet? Krijg je al kriebels bij het lezen van bovenstaande (want, hoé dan?)? Of voelt dit juist als een geschenk uit de hemel voor je? Ik lees het graag hieronder.

Wil je meer hierover weten? Ik heb een E-book hierover geschreven, waardoor je in drie snelle en praktische stappen al meer tijd voor jezelf krijgt. Stuur me een berichtje, dan stuur ik het je toe!

Zo, dan ga ik nu de hond uitlaten.