Select Page

Nee! Je krijgt geen lange vingers als ontbijt….

Nu de kinderen even wat minder naar de gastouder gaan en dus meer thuis zijn, heb ik deze maand wat minder tijd om te werken. Is niet erg, want heel fijn om met hen door te brengen, maar dat maakt wel dat ik de tijd die er is, nóg efficiënter wil indelen. Hoe ik dat precies doe, dat vertel ik binnenkort nog een keer, maar het komt er in het kort op neer dat ik bepaal wat ik belangrijk vind, die dingen prioriteer en veel ‘nee’ zeg. En dat lukt eigenlijk supergoed.

Dus in dat kader, de blog van vandaag. Ik schreef hem al een tijdje geleden, maar het was een van mijn best gelezen blogs. Dus daarom hieronder nog een keer: hoe je in vijf stappen ‘nee’ zegt zonder schuldgevoel.

Ik vind het een mooie win-win: ik heb mijn tijd zo efficiënt mogelijk besteed aan een blog schrijven, jullie lezen over een onderwerp wat jullie aan het hart gaat.

Want ‘nee’ zeggen, dat is nogal een dingetje. En dan heb ik het niet over de ‘nee je krijgt geen lange vingers als ontbijt, nee je speen gaat niet mee naar beneden, nee je mag niet op de kinderstoel gaan staan en nee vingerverf is niet voor op de houten vloer…’. Maar over die andere ‘nee’. Tegen je man, je collega, je moeder of je vriendin.

Nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf.

Als eerste even dit:

  • ‘Nee’ is het antwoord op een vraag van iemand. Het is dus geen afwijzing richting de persoon die die vraag stelt. Dat schuldgevoel is dus niet op zijn plaats.
  • Als je ‘ja’ zegt tegen iets wat je zelf eigenlijk niet wil, doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook die ander. Grote kans namelijk dat je dat waar je ja tegen hebt gezegd maar half doet en ook nog eens met tegenzin. En daar hebben jullie beiden dus niets aan.
  • Als je vaker nee zegt, trek je niet meer elke keer aan het kortste eind. Dus word je minder geleefd en daardoor kom je minder onder druk te staan. En je weet zelf, daar word je een leuker mens van.
  • Nee is iets positiefs. Je hebt het recht om nee te zeggen. Net als iedereen. Waarom zou jij het niet mogen? Nee is positief, want jij kunt je focussen op dat wat jij belangrijk vindt en anderen krijgen meer respect voor jou en jouw (waardevolle) tijd. Bovendien, mensen die overal ‘ja’ op zeggen, worden vaker voor lief genomen.

Nog steeds het idee dat het lastig is?

Dan helpen deze stappen je verder:

  1. Denk eerst goed na. Weeg voor- en nadelen af. Eventueel kun je zelfs de ander vragen om ‘bedenktijd’, zodat je in alle rust je afwijzing kunt formuleren. En als je dat nou echt moeilijk vindt, schrijf die afwijzing dan eerst een keer op. Om te oefenen.
  2. Zeg duidelijk en rustig nee. Draai er niet omheen en schiet niet in de verdediging. Als je wilt, kun je natuurlijk wel je afwijzing wat vriendelijker maken: “dank je wel voor de uitnodiging, maar ik kan er niet op in gaan”.
  3. Verzin geen smoesjes, sta voor je weigering en vertel kort (!!!) waarom het niet lukt.
  4. Zeg nee, gebruik geen vage woorden als ‘liever niet’ of ‘misschien’. Daarmee laat je namelijk toch ruimte over voor de ander om je antwoord als een ‘ja’ te interpreteren. Of het er alsnog bij je door te drukken.
  5. Wees begripvol als de ander teleurgesteld is. Dat betekent dus niet dat je een verklaring af hoeft te leggen (maar dat mag wel). Eventueel kun je de ander wel een alternatief bieden: ‘ik kan niet, maar ik ken wel iemand die misschien wel kan’. Let op: jij bent niet verantwoordelijk voor de oplossing, maar meedenken kan natuurlijk altijd.

Heb je ondanks deze tips toch te snel toegestemd? Geen zorgen, ‘nee’ zeggen kan dan altijd nog. Het is jouw beslissing en jouw leven. Gebruik dan alsnog bovenstaande vijf stappen.

En dramt iemand door? Blijf rustig je ‘nee’ herhalen. Verzin geen extra redenen erbij, er is geen reden dat jij je verantwoordt. Blijft die persoon toch pushen, zeg dan dat je het vervelend vindt en eindig het gesprek.

It’s that easy 😉

Nou valt alles mee toch ;-)? Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer het eens. Start klein, bij iemand in je nabije omgeving waarbij het niet zo ‘erg’ is om nee te zeggen. Maar kijk eens wat het je brengt. Hoe die ander reageert. En hoe jij je vervolgens voelt. En breid het dan uit. Steeds een beetje groter, vaker en bij iemand anders. Je zult zien, het valt écht alles mee.

En als je het toch nog lastig vindt, misschien is het dan een idee dat we een keertje bellen. Gratis en vrijblijvend. Een half uurtje 1 op 1 aandacht, waarin je jouw vragen kunt stellen en je na afloop zekerder bent en vol energie zit.

Vraag de sessie hier aan! Ik heb nog een paar plekjes vrij deze maand, maar vol is vol! Want ja, ik kan wel ‘nee’ zeggen ;-).