Select Page

Migraine en een onrustige huid. Mensen die dicht bij mij staan, zullen dat herkennen als twee ‘kenmerken’ van mij. En nee, dit zijn twee dingen waar ik niet trots op ben. Sterker nog, zeker mijn huid heeft mij lang beïnvloed in mijn doen en laten.

Zolang ik me kan herinneren, heb ik last van migraine. Elke maand minimaal een keer (ja, ik ben een vrouw). Van een korte aanval, tot dagenlang misselijk in bed. Van een maandje niet, tot drie keer per week. Ik heb alles meegemaakt.

Zo rond mijn 25e werd mijn huid heel onrustig. Ik kreeg grote pijnlijke ontstekingen over mijn hele gezicht. Was ik ongeveer net uit de puberteit en van de jeugdpuistjes af, kwam dit. Een bezoekje aan de huisarts en later aan de dermatoloog gaf een verklaring, acne rosacea. Er is nog weinig bekend over de oorzaak behalve dat het vaak pas optreedt in de periode dat iemand tussen de 30 en de 50 is en dan vooral bij vrouwen. Lekker dus. Op mijn 25e. Vijf jaar te vroeg dus.

Het beste medicijn is zwanger worden.

Het beste medicijn wat voor beide kwalen werkte, was zwanger worden. Negen maanden geen migraine tijdens de zwangerschap van onze zoon. En een, voor mijn doel, hele rustige huid. Nu zeg ik niet dat dat voor iedereen de oplossing is, maar toen werkte het. Maar goed, twee jaar later was ik weer zwanger. En wat denk je, gewoon hoofdpijn. Dus ook in deze oplossing geen garanties ;-).

Maar goed, inmiddels heb ik de migraine redelijk onder controle. Ik weet wat ik moet doen en laten, wat ik wel en niet moet eten en drinken, hoeveel slaap ik nodig heb en wanneer ik medicijnen moet nemen.

Met mijn huid gaat het daarentegen nog wat minder. Wat ik ook doe, het blijft onrustig. Tot grote frustratie. Want er zijn gewoon dagen dat ik echt heel ongelukkig ben met hoe mijn gezicht eruitziet. Neem daarbij mee dat er ooit op werk door iemand werd gezegd: doe eens even wat meer foundation op, want die huid, dat kan echt niet… En je begrijpt vast hoe ik erin sta.

Inmiddels heb ik nog meer onderzoek laten doen en wordt steeds duidelijker waar die onrust op mijn huid vandaan komt. Van onrust bij mij, in mijn hoofd. Van stress (en ja, door hormonen dus).

Had ik maar wat eerder naar mijn lichaam geluisterd…

Toen ik dit net realiseerde, wilde het er niet in dat de migraine en die onrustige huid een waarschuwing van mijn lichaam waren. Mijn lichaam die zei: “Ho Daf, tot hier en niet verder. Je pusht jezelf te ver op dit moment.” Maar had ik maar wat eerder naar mijn lichaam geluisterd.

Om mij heen zie ik dat iedereen een lichamelijke reactie heeft op stress. En dat deze bij iedereen anders is. Van koortsaanvallen, tot vastzittende spieren in de nek, tot onrustige darmen en nog veel serieuzere klachten. Maar vooral zie ik, dat deze door heel veel mensen genegeerd worden en niet op waarde geschat. Dat er echt heel veel moet gebeuren, voordat er (noodgedwongen) aan die rem wordt getrokken.

Tegenwoordig gaat het veel beter. En dat zegt niet dat ik nooit meer stress ervaar en dus nooit meer migraine heb. Maar ik kan het voor zijn, ik kan het zien aankomen. Ik kan mijn grenzen aangeven en daardoor rust nemen als het nodig is. Al voordat die aanval komt. Hoe lastig dat ook is als moeder. Maar juist door dan toch eerder naar bed te gaan, oppas te regelen zodat ik even kan slapen, een andere oplossing zoeken met manlief, kan ik vaak die hoofdpijn voor blijven. En, als ik dan toch te laat ben, pak ik de rust zodat die aanval snel weer voorbij is. Want moeders kunnen nu eenmaal niet ziek zijn, toch?

“Lieverd, wat is je huid rustig.”

En die huid? Ik heb mijn voedingspatroon omgegooid (wat ook heel lastig is, merk ik), en ben veel bewuster bezig met wat ik eet. Ik maak tijd voor Yoga Nidra, elke dag, omdat dit mijn stressniveau verlaagt en ik laat los. Laat los dat ik alles zo goed mogelijk, zo snel mogelijk en zo perfect mogelijk wil doen. Want mijn kinderen hebben niks aan een onzekere moeder met hoofdpijn.

En gisteren zei mijn vriend zelfs, “lieverd, wat is je huid rustig”. Dus ik ben op de goede weg, eindelijk!

Hoe is jouw stressniveau? Hoe waarschuwt jouw lichaam je? En hoe ga je hiermee om nu je moeder bent? Wil jij ook je grenzen beter aangeven om daarmee stress te voorkomen? Wil jij ook kiezen voor jezelf? Voor jouw lichaam. Voor jouw leven?

Vraag dan een gratis Skype gesprek aan van 30 minuten, waarin jij in ieder geval twee waardevolle tips krijgt om dat stressniveau in jouw leven te verlagen, zodat jij meer energie hebt en de allerleukste moeder voor je kindjes kunt zijn.

En liever een tool om even te kunnen ontspannen? Stuur me dan een berichtje voor de Yoga Nidra sessie.