Herken je dat? Dat je alleen maar bezig bent met alles wat moet, dat je geen tijd meer hebt om iets voor jezelf te doen en eigenlijk ook helemaal niet meer weet wat je dan zou willen doen.

Nu ik verlof heb, zou ik eigenlijk tijd te veel moeten hebben. En stiekem valt dat dus vies tegen, want die dagen vullen zich heel snel met allerlei leuke (en minder leuke) dingen. Maar hoe komt dat dan? Dat we geen tijd meer lijken te hebben om iets voor onszelf te doen?

Het grootste knelpunt is dat we constant bezig zijn met dingen die in onze ogen moeten. Het huis moet op orde, we moeten carrière maken, we moeten veel vrienden hebben en het liefst ook nog een hele leuke partner, we moeten actief zijn op social media, we moeten in alle nieuwe restaurants, cafés en festivals zijn en we moeten ook nog eens onze familie blijven zien. En misschien moet je ook nog wel een kind opvoeden, of zelfs twee…

Dus ja, dan is de week al vol toch?

Ook zelf vind ik het lastig om genoeg tijd voor mezelf te maken. Je gaat immers zo makkelijk op in de waan van de dag, en de volgende dag en voor je het weet is de week alweer voorbij. Ik merk het nu dus zelfs nog, nu ik thuis zit met verlof en ‘werk’, de factor waar ik normaal heel veel tijd aan besteed, wegvalt.

Maar toch, word ik er steeds beter in om die tijd wel te maken en ik weet ook steeds beter wat ik dan wil doen. En nu heb ik verlof, en deze keer heb ik al ruim van tevoren besloten om daar deze keer ook echt van te genieten. Je moet weten, tijdens mijn vorige zwangerschapsverlof rondde ik mijn opleiding nog even af met een boekwerk van 300 pagina’s, een mondeling examen (tien dagen voor mijn uitgerekende datum) en een diploma-uitreiking (vier dagen voordat onze zoon werd geboren). Dus echt verlof heb ik toen niet gehad.

Zonder discussie of schuldgevoel.

Dus nu gaat het me best goed, al zeg ik het zelf. Het lukt me nu zonder discussie of schuldgevoel tijd te maken voor mezelf en iets te doen wat ik echt leuk vind. Maar ja om nou elke keer maar zwanger te worden om dan een week of vier tot zes tijd te hebben om iets voor jezelf te doen, dat is natuurlijk ook niet de oplossing.

Hoe je erachter komt wat je leuk vindt en hoe je dat in kleine stappen kunt uitvoeren, dat lees je in mijn E-book, in drie praktische en snelle stappen naar meer tijd voor jezelf. En om te zorgen dat je ook echt hiermee aan de slag gaat, vertel ik je nog wat feiten:

  • Als je ermee doorgaat geen tijd voor jezelf vrij te maken, ga je jezelf er niet beter op voelen. Je slaapt slechter, je wordt onrustiger, maar ook je eigen ontwikkeling staat stil. Dus neem het serieus. Neem jezelf serieus. Plan het in je agenda en verweef het in je dag. Het kunnen kleine momenten zijn als de hond uitlaten, een boodschap doen, een boek lezen of beweging zoeken.
  • En als je dan toch tijd voor jezelf maakt, kijk dan eens of je ook iets kunt doen wat je leuk vindt maar wat je ook helpt in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Want een avondje bingewatchen in best lekker, maar als dat het enige is wat je doet, dan haal je nog steeds niet het beste uit je eigen leven.

Nu ik verlof heb, heb ik makkelijk praten en gaat het goed. Maar straks als de baby er is, zal het vast weer anders zijn en is het vast lastiger om tijd voor mezelf te maken. Maar toch kies ik er elke dag een moment bewust voor om dat wel te doen. En pas kreeg ik een mailtje van een klant, dat het ook bij haar steeds beter lukt. En de belangrijkste reden hiervan: dat ze het zichzelf gunt. En dat zou jij ook moeten doen.

Ik weet zeker dat het je gaat lukken!