Ja maar, hoe dan? Een vaak gestelde vraag in coachsessies. En zelf stel ik hem ook wel eens. Ja maar, hoé dan?

En jij, betrap jij jezelf ook wel eens? Dat je ergens op vastloopt en echt geen idee hebt hoe je dit gaat oplossen?

Te snel gaan we naar het ‘hoe’. Omdat het ‘hoe’ te maken heeft met weten, met praktische stappen, met vaardigheden en dat voor ons tastbaar is. Als we nou maar weten ‘hoe’ het moet, dan lukt het wel. Toch?

Een tijd geleden had ik het erover met mijn coach. En haar businessmotto, of zelfs haar levensmotto luidt:

“If the why is big enough, the how is easy.” – Jim Rohn

Ze gebruikt dit motto te pas en te onpas. En ik voelde het nooit zo. Kon het niet helemaal pakken. Maar ineens viel ie, en hoe.

In mijn geval was het mijn waarom in relatie tot ondernemen. Tot een succesvol bedrijf opbouwen. Waarom ben ik dit bedrijf ook alweer begonnen? Wat wil ik ermee bereiken? Waarom steek ik er zoveel tijd en energie in?

Op het moment dat alles goed loopt, denk ik daar niet zo over na. Dan gaat het gewoon zoals het gaat en lijkt dat waarom niet zo belangrijk.

Maar op een moment dat het allemaal even wat minder vanzelfsprekend gaat, dan begint er zo’n stemmetje (jaaa ook bij mij) dat zegt: zou je dit wel allemaal doen, er is toch vast iemand beter dan jij, zou je niet een baan zoeken, doe je wel je best, werk je wel hard genoeg?

En toen was het wel heel fijn geweest als ik dat ‘waarom’ paraat had gehad. Maar dat had ik niet, want het leek niet nodig (want het ging allemaal zo lekker). En toen viel dat kwartje.

En het is eigenlijk heel logisch. Als je eenmaal weet waarom je iets wil doen, als dat belangrijk genoeg voor je is, dan is die hoe niet meer lastig. Sterker nog, die hoe vraag wordt eigenlijk overbodig, want het is duidelijk.

Een goede wens is niet comfortabel.

Het gaat erom dat je die waarom voelt. Dat jij werkelijk alles wilt doen om je waarom te behalen. En noem het je waarom, noem het je why, je wens of je missie. Het gaat erom dat jij er alles voor over hebt om het te behalen. Een marathon lopen, een paar kilo afvallen omdat je in je bruidsjurk wilt passen of geld opzijzetten om die reis te kunnen maken. Niets is te gek, te groot of te klein.

We weten allemaal dat je maanden gedisciplineerd moet trainen en rustig op moet bouwen om die marathon te kunnen lopen, dat we moeten sporten en gezond moeten eten om af te kunnen vallen, dat we moeten bezuinigen op etentjes, kleding en andere uitgaven om snel geld te kunnen sparen.

Maar als we dat niet echt willen, vanuit de grond van ons hart, dan lukt het niet. Ook al is het op papier nog zo makkelijk. Herkenbaar?

Mijn waarom is inmiddels cristal clear. Staat op mijn netvlies gebrand. En is daar in alles wat ik doe.

Wil jij ook je waarom vinden? Ben jij het ook zat om elke keer weer te denken ‘maar hoe dan’? Neem dan contact met me op voor een gratis sessie van 30 minuten via Skype. En krijg meteen twee simpele en makkelijk toe te passen tips.