Select Page
En waarom we allemaal wel wat meer hiervan kunnen gebruiken…

Mijn vriend leeft dus volgens het ‘vliegtuig-principe’: je weet wel, eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, daarna pas een ander helpen. En hij is daar dus best wel consequent in. Zo komt hij dus geregeld (lees: elke avond) als de kinderen eindelijk in bed liggen, de woonkamer inlopen met een kop koffie. En meestal ook een koekje. Voor zichzelf ja, niet voor mij.

Hoewel ik inmiddels al niet meer verbaasd ben, kijk ik hem toch maar weer aan met ‘die blik’, waarop hij antwoordt: “ja schat, vliegtuig-principe hè. Maarre, heb je misschien zin in een kop thee?”

(Dat het voor hem ook elke keer weer een excuus is omdat hij meestal ook echt oprecht vergeet dat ik misschien ook wel iets zou willen drinken, dat heb ik niet gezegd oké…)

Eerst voor jezelf zorgen, dan voor de ander.

Maar goed, dat vliegtuig-principe dus. Eerst voor jezelf zorgen, dan voor de ander.

Het wekte bij mij nogal irritatie op. Want jezus hee, dacht hij dan echt alleen maar aan zichzelf?

Maar zoals dat is bij irritatie, op het moment dat je dat ervaart, is het vaak verstandig om jezelf eens af te vragen wat het dan is wat je irriteert. Die irritatie gaat natuurlijk meer over mij, dan over hem.

Want ja, bij mij zou het niet opkomen. Mijn zorgzame aard en jarenlange hospitality ervaring maken dat ik juist voor mijzelf vergeet te zorgen, doordat ik alleen maar bezig ben met die ander. En sinds ik kinderen heb ik dat natuurlijk alleen maar vergroot.

De kinderen volgens de laatste mode, mama in een kloffie (en zonder ontbijt)

Hoe vaak het niet gebeurt dat de kinderen gewassen, aangekleed en met een volle maag bij mij op de fiets zitten om naar de opvang te gaan, terwijl ik ongewassen, in mijn outfit van de vorige dag met lege maag op die fiets zit. Herkenbaar toch?

En toch zet het me aan het denken. Want hij heeft geen last van dat schuldgevoel, het gevoel van te kort schieten en al het andere waar wij moeders dagelijks mee te maken hebben. En de kinderen vinden hem net zo lief. Hij zorgt net zo goed voor hen (nou ja, bijna net zo dan… ;-)). Hij houdt net zoveel van hen en zal er ook alles aan doen om te zorgen dat ze zo fijn, veilig en onbezorgd kunnen opgroeien als dat ik doe. Alleen, hij zorgt dus wel eerst voor zichzelf.

Wat jij hier nu aan hebt? Nou best veel denk ik. Want ook voor jou geldt waarschijnlijk dat jij ook wel een beetje meer ‘vliegtuig-principe’ in je leven zou mogen hebben.

Dus waarom begin je daar niet meteen mee?

Zaterdag 27 juli kan je nog aansluiten bij mijn workshop. Drie uur lang met andere moeders ervaringen uitwisselen, vragen stellen, spuien, zeuren en mooie verhalen delen. Want je bent echt niet de enige. En ondertussen kijken we samen waar het allemaal vandaan komt en hoe we dit anders kunnen doen.

Dus wacht niet langer en geef je op. Twijfel je nog? Mail me dan, ik weet namelijk precies tegen welke bezwaren je nu aanloopt. En ze zijn allemaal niet waar, trust me. Oh en had ik al gezegd dat het gratis is? Omdat het de eerste keer is en ik jou ook wat me-time gun!

Want voor je kinderen zorgen, begint bij voor jezelf zorgen.

Meer info? Lees hier dan even verder over deze workshop of stuur me een berichtje..