Select Page

Ik kreeg van iemand een boek over moederschap doorgestuurd om te lezen. Het is al een wat ouder boek, de schrijfster heeft het immers over ‘een berichtje plaatsen op Hyves’, maar de boodschap die ze wil meegeven is zeker nog niet verouderd. En die luidt:

Give yourself a break.

Van het mama zijn. Van alle eisen die je daaraan stelt. Van alle eisen die je aan jezelf stelt.

En echt het is zo waar! We geven onszelf geen moment rust. We verzinnen zoveel excuses waarom we dat niet mogen of kunnen doen. Waarom er echt geen mogelijkheid is om even niks te doen. Om even iets anders te doen dan te leven volgens die automatische piloot. Dat stramien waar we allemaal met elkaar inzitten.

Ik had een gesprek met een moeder onlangs. En zij had zichzelf zo’n break gegeven en was naar de sauna gegaan. Voor het eerst in jaren. Het was heerlijk zei ze, hier ging ze niet wéér twee jaar mee wachten.

Nee dit ging ze vaker doen.

En echt, elke vezel in mijn lijf hoopt dat ze dat ook echt gaat doen. Dat ze dit nu misschien leest en denkt: ja, dit ga ik echt weer doen. Sterker nog, ik zet het nú alvast in mijn agenda.

Maar wat ze ook zei, was dat ze direct toen ze thuiskwam, weer schuldgevoel had. Want ze had haar man achtergelaten met een ziek kind. Dus schuldgevoel naar haar kindje, want ze was er niet geweest terwijl haar kind ziek was. En naar haar man, want ze had hem ‘opgescheept’ met een ziek kind.

Herken je dit? Dat je jezelf eindelijk zo’n break hebt gegeven, maar dat direct dat ellendige schuldgevoel weer de kop op steekt. En eigenlijk dat hele effect van dat moment voor jezelf, weer verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wanneer is jouw schuldgevoel het grootst?

Hoe zit dat bij jou? Heb je überhaupt last van schuldgevoel? Of geef jij jezelf wel regelmatig zo’n break? Ik vind het leuk om te horen van je, om inspiratie op te doen en dat weer met jou te kunnen delen. Want het is vaak al pittig genoeg om alles rond te breien. Dus laten we elkaar helpen, als moeders. Zodat we allemaal af en toe zo’n break nemen, zonder schuldgevoel.