Waarom jij denkt dat je geen tijd hebt om iets voor jezelf te doen…

Nog twee weken, dan ga ik een weekend alleen weg. Nou ja, weekend: van woensdagavond tot en met zaterdag. Zonder man of kind. En niet helemaal alleen, maar met een grote groep andere vrouwen, maar toch…

Wat ik ga doen? Drie dagen lang werken aan mijn onderneming. Strategie, structuur, nieuwe invalshoeken, (lange termijn) doelen, dat soort dingen. En ik heb er super veel zin in.

Ik laat man en kind alleen

Maar toch, dat betekent wel dat ik ruim drie dagen man en kind alleen laat. En daar wringt het dus direct. Lees je het ook? Ik schrijf: ik laat man en kind alleen. Ik had ook kunnen schrijven: ik kies ervoor drie dagen aan mijn bedrijf te gaan werken, om alles scherp(er) te stellen, om nóg succesvoller te zijn. En dat man en kind daarbij niet handig zijn, dat is logisch toch…

Zondag sprak ik een vrouw die ook gaat, en zij zei eigenlijk iets in dezelfde strekking. Dat we het veel te weinig doen, maar als we dan een keer een weekend (of voor mijn part een dag) iets voor onszelf doen, het zo goed voelt. En we er ook nog eens een leuker mens van worden.

Maar waarom is het dan zo lastig? Waarom maken we te weinig de keuze om iets te doen wat we zelf willen doen? Alleen, zonder iemand erbij. Zonder rekening te houden met iemand anders. Zonder aan te passen aan dat wat de ander (misschien wel) wil. En dan bedoel ik dus niet dat yogalesje dat we op zaterdagochtend volgen.

Volgens mij zijn er een paar redenen:

  • We zijn te veel bezig met de mensen om ons heen: we passen ons constant aan de ander aan. Aan onze manager om nog even die laatste mail te sturen, aan onze huisgenoot/ vriend/ man om toch nog even de keuken op te ruimen, aan die vriendin met liefdesverdriet om toch nog maar een biertje in de kroeg te doen of aan onze moeder om toch nog naar die verjaardag te komen van die verre oom;
  • We weten niet meer wat we zelf graag doen: omdat we ons de hele tijd aanpassen aan wat de ander wil, vergeten we wat we zelf willen. Want wil je zelf eigenlijk wel naar Ibiza, naar dat festival, die nieuwe Nike Air Max 95, die baan bij die multinational, Yin Yoga, bootcamp op zaterdagochtend om 8 uur of een zondagmiddag naar die kinderverjaardag?
  • We denken dat we alles zelf moeten doen: we moeten alles alleen doen. Hulp vragen? Ho maar. We kunnen het toch prima zelf? Tenslotte, hulp vragen is zwak. Het laat zien dat we het niet aankunnen. En al onze vriendinnen regelen het toch ook? Houden toch ook alle ballen in de lucht. Net als onze moeders. Dus doen we alles zelf, zonder hulp. Dus doordat we zo druk zijn met alles wat moet zelf doen, blijft er ook geen tijd over om iets anders te gaan doen. We moeten tenslotte dat huis netjes houden, die gezonde voedzame maaltijd elke avond op tafel toveren, dat Instagramwaardige ontbijtje en die Bachelorette/ babyshower/ surpriseparty regelen. En dat moeten we allemaal zelf doen. Zonder hulp. Juist ja.
  • En dan is er ook nog schuldgevoel. Als we wel iets voor onszelf doen. Schuldgevoel naar de moeder omdat we die verjaardag missen, ons lief omdat hij een keer moet koken, onze manager omdat we gewoon een keer om 18 uur naar huis gaan en de vriendin omdat we liever naar een klasje in de sportschool gaan dan naar bootcamp.

Heb ik je aan het denken gezet? Heb je nu ook zo’n gevoel in je buik waar je heel onrustig van wordt? Of juist heel veel energie om iets leuks te gaan doen?

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Maak jij wel die keuze om zelf een weekend weg te gaan of een dag iets voor jezelf te doen? Laat het me hieronder weten, leuk!

Zeven dagen, zeven tips, zeven keer jouw keuze

Volgende week start ik met een zevendaagse. Zeven dagen, zeven tips, zeven keer jouw keuze. Dus als je nog niet zeker weet hoe je die tijd voor jezelf kunt nemen en vooral wát je dan in die tijd kunt doen, zorg dat je het dan niet mist. Gewoon via Facebook en Instagram. Heel makkelijk. Geen inschrijving, geen verplichting, geen kosten. Gewoon wanneer jij wil.

En als je daar niet meer op wil wachten, streep dan alles wat je aanstaande zaterdagmiddag in je agenda hebt staan door en sluit aan bij mijn Workshop Kiezen voor Jezelf. Er zijn nog plaatsen!

En kun je niet kiezen (want I know, dat vind je moeilijk) dan doe je gewoon beide. Workshop en Zevendaagse… Ik beloof je, dát geeft pas resultaat!