Zoek het lekker uit met je flow…

Er moet me even iets van het hart. Het gaat over flow, in je flow zitten, flow hebben. Flow overal. En over het nut van flow. Dat je je beter voelt, presteert vanuit je kracht, in balans bent met wie je bent en dat alles dan ‘klopt’.

Tuurlijk ik weet ook wel dat ik op het moment dat ik wel een keer die flow heb, vaak enorm productief ben, er de mooiste dingen ontstaan en ik echt heel veel voldoening kan ervaren. Maar als ik zou moeten wachten op elke keer dat ik in die flow zit, nou dat wordt wat.

Maar goed. Ik voel hem dus niet. Super hoor, dat het voor andere mensen werkt, maar voor mij op dit moment helemaal niet.

Het zit namelijk zo. Nog een kleine maand en dan begint mijn zwangerschapsverlof. Een paar maanden aandacht voor iets anders dan mijn bedrijf. Iets waar ik enorm naar uitkijk.

Maar hoezeer ik er ook naar uitkijk, het geeft me ook stress. Want voordat het zover is, wil ik (lees: moet ik) nog zoveel. Ik wil nog zoveel afmaken, voorbereiden, klaarzetten, niet vergeten (en dat is nogal een dingetje, tijdens een zwangerschap) en afronden.

En ondertussen ben ik ook nog zwanger en dat vraagt ook wat van me. Dus ik krijg veel goedbedoelde adviezen. Het eerste advies luidt ‘doe je wel rustig aan’. En ja, hoe cliché het ook is, ze hebben wel gelijk. Die lieve mensen die dat tegen me zeggen. Dus ja, ik doe rustig aan (zo rustig mogelijk). Maar het tweede advies, wat ik op de een of andere manier deze week twee keer kreeg, is: ‘zie hoe het loopt, je komt ineens in die flow en dan gaat het vanzelf en heb je het zo af’.

En weet je, daar kreeg ik dus jeuk van. Kon ik dus nu helemaal niks mee. Die flow waarbij het vanzelf gaat. Want als ik moet gaan wachten tot ik een keer in mijn flow zit om dit allemaal af te krijgen… Nou, dan is die baby waarschijnlijk al lang en breed geboren.

Zonder zin kan het ook.

Zoals een fantastische mede coach altijd zegt: “Zonder zin kan het ook. Die zin komt er vanzelf achteraan.” En dat is gewoon zo. Want juist door te beginnen, ontstaat die zin, en met een beetje geluk vloeit daar dan weer die flow uit.

En als die flow er niet uit komt, dan heb je in ieder geval gedaan wat je moet doen, wat goed voor je was. En dan weet ik bijna zeker dat je daar weer een tevreden gevoel van hebt gekregen.

Neem nou je gezicht reinigen. Moet elke dag gebeuren, het liefst ’s ochtends en ’s avonds. En echt waar, daar heb ik lang niet elke dag zin in. Sterker nog, ik heb vaker geen zin dan wel zin. Maar als ik het niet doe, dan geef ik je op een briefje dat ik de volgende dag een pukkel heb (of twee). Dus dat doe ik elke dag trouw, zonder zin, zonder flow. Maar wel met een tevreden gevoel achteraf. En een schone huid. En dat is ook wat waard. Dat geldt overigens ook voor tandenpoetsen/ stoken/ flossen, eten koken en het huis op orde houden. Ook echt niet altijd zin, maar toch gebeurt het. En dan komt die zin vanzelf.

Ik gun iedereen flow, want het kan heel lekker zijn. En stiekem gun ik mezelf ergens deze weken ook nog wel een momentje van flow. Maar zonder zin kan het ook. En dus ga ik aan de slag met het afronden van die to do lijst. Zodat ik voor de kerst met de beentjes omhoog mijn verlof in kan.

En om meteen een puntje van die to do lijst af te ronden… Heb je mijn online programma al bekeken? Wordt 2019 jouw jaar waarin je weet waar je echt blij van wordt, in plaats van dat je de dingen doet die vooral anderen een plezier geven? Het jaar waarin je jouw eigen pad kiest en niet meer mee vaart op het pad van anderen? Het jaar waarin jij jouw leven op jouw voorwaarden gaat leven?