Select Page

Daar lig ik dan, in m’n hangmat. Einde van de middag of eigenlijk, begin van de avond (dat Spaanse ritme is lekker hoor…), de kleine gaat zo naar bed en ik heb vandaag helemaal niets gedaan. Alleen maar hier geweest, op ons vakantieadres, op mijn ligstoel aan het zwembad, in het zwembad, beetje zon, beetje schaduw, een boek uitgelezen, met mijn zoon gespeeld, een middagdutje gedaan. Verder niets. Leventje hoor.

Dus zo bedacht ik me, ergens vandaag, terwijl ik onder die boom op dat bedje lag, dat ik dit in Nederland eigenlijk gewoon helemaal niet kan, niks doen. Oké, toegegeven, ik word er steeds beter in. Maar er is gewoon altijd iets te doen. En als dat er niet is, dan verzin ik wel weer iets om te doen.

Wat moet dat moet

En eigenlijk zijn dat altijd ‘nuttige’ dingen. Dingen die moeten. Of waarvan ik vind dat ze moeten. Een tijdje geleden wist ik ook helemaal niet wat ik dan kon doen op het moment dat ik wel tijd over had, of ‘klaar’ was met alle dingen die moesten, of gewoon geen zin had in alle dingen die nog op het lijstje stonden. En dan eindigde ik dus al snel scrollend door Instagram op de bank. Maar nu dat deze vakantie geen optie is (lees maar in mijn vorige blog), en dat me eigenlijk goed bevalt, nu besef ik me weer des te meer hoe fijn het is om dingen te doen die ik zelf leuk vind. Waar ik blij van word.

En dus speel ik uren met mijn zoon met Duplo, heb ik al drie boeken uitgelezen, kijk ik 1 aflevering van een serie per dag, maak ik elke dag een lekkere lunch en/ of diner en dobber ik zo nu en dan rond op het luchtbedje in het zwembad (want je weet, zwemmen is niet mijn favoriete bezigheid) en drink ik elke dag een kop thee terwijl ik naar de zonsondergang kijk.

Een half uur niks doen

Duurt dus gewoon een half uur hè, zo’n zonsondergang. En is eigenlijk elke dag hetzelfde, want altijd op dezelfde plek en hier in Spanje zelden tot nooit wolken die de zon wegnemen. En toch zie ik hem elke dag. Neem ik er elke dag minstens een half uur de tijd voor. En doe ik dan dus helemaal niets anders, dan kijken (en theedrinken). Gisteren heb ik een uitzondering gemaakt en mijn telefoon meegenomen om er een foto van te maken (voor boven deze blog). En wat denk je, is er gewoon wat bewolking…

Maar goed, daar gaat het dus niet om. Mijn vraag aan jou is, wanneer heb jij voor het laatst een half uur lang niks gedaan? Zonder telefoon in de buurt? Met hoogstens alleen een kop thee (of glas wijn voor mijn part, maar dat zit er de komende maanden voor mij niet in…). Gewoon kijkend naar wat er is, in je woonkamer, op je balkon, in je tuin? Kun je je niet herinneren toch, of wel?

Of een stapje verder, wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan wat jij echt leuk vindt om te doen? En dat je dan daarvoor iets wat je ‘moest’ even liet voor wat het was? En wat deed je toen? Wat vind jij eigenlijk leuk om te doen?

Energie, rust en ontspanning

Ik wist het heel lang niet meer. Vooral niet wat een plezier het me brengt als ik wel iets voor mezelf doe. Ik word er blij van, het geeft me energie en rust ik ben meer ontspannen en zie, hoor en ruik meer. En dat allemaal van een half uurtje zonsondergang, een uurtje lezen, of een kwartiertje Duplo torens bouwen.

De reden dat ik dit schrijf is dat ik me weer besefte hoe fijn dit is. En hoe vaak ik dit tegenkom in coachtrajecten. Dat er iemand tegenover me zit die werkelijk geen idee heeft wat ze nou leuk vindt om te doen. Het idee heeft dat alle tijd na werk gevuld moet worden met huishouden, yogalesjes en sportschooluurtjes. En dat er dan daarna geen tijd meer is voor iets anders. Ik heb er niet voor niets een Ebook over geschreven. Het is een kort boek, en het helpt je in drie snelle en simpele stappen naar meer tijd voor jezelf. En dan weet je ook nog eens hoe je die tijd wil vullen.

Als je hem nog niet gedownload hebt, doe het dan nu. Echt waar, kleine moeite, groot plezier. Is zo’n Ebook niets voor jou? Mail me dan even, dan doen we de stappen samen tijdens een Skype gesprek van een half uur. Geef ik je meteen nog wat extra tips!

Goed, de tijd is om. Mijn laptop gaat weer aan de kant, nog een paar dagen vakantie…

Laat je me weten wat jij leuk vindt om te doen? En wat het Ebook jou gebracht heeft?

Adios!

Dafne