Select Page

Het is weer zo ver, Sky Radio speelt kerstliedjes, de boom staat (twee zelfs) en onze zoon in vrijdag jarig. Iets wat sinds drie jaar ook onlosmakelijk met de decembermaand is verbonden voor ons. Ik vind het en fijne maand, de decembermaand. Ja, het is druk, maar het is ook gezellig. Lekker naar binnen, verlichting aan, kaarsen aan, lekker eten en met elkaar zijn. En zoals mijn yoga lerares deze week zijn, het is ook letterlijk de maand van vertraging, verstilling en naar binnen keren. Ik vind het fijn. Oké oké, behalve dan die te korte, donkere en sombere dagen van de afgelopen week.

En ja, december is tegelijkertijd ook de maand van de verplichtingen. Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, verjaardagen, borrels, diners, cadeautjes, feestelijke kleding, maar ook, nadenken over het oude jaar en wat allemaal te doen in 2020.

Eigenlijk is dat best raar. Elke maand gaat voorbij om nooit weer terug te komen, elke dag zelfs, maar die verandering van 31 december naar 1 januari is ineens zo groots. En is dat ook zo, of is dat iets wat we met elkaar ervan maken? Dat het ‘dwingt’ na te denken over de toekomst, maar ook over de gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden.

En dat moet dus gebeuren tussen al die verplichtingen in.

Zit ik nog wel op mijn plek? Is mijn werk nog wel voldoening gevend? Vind ik het nog wel leuk? Blijf ik dit nog een jaar doen? Trek ik het wel in combinatie met de kids? Ben in gelukkig in mijn gezin? Ben ik de moeder die ik graag wil zijn? Heb ik goed genoeg voor mezelf gezorgd? Hoe is mijn relatie, en hoe is die veranderd sinds er kinderen zijn? Blijf ik hier wonen? Willen we nog een kindje? Zou het ons gegund zijn?

Het zijn allemaal vragen die je zo bezig kunnen houden. En op de een of andere manier deze maand nog net een beetje meer dan anders 

Ik merk ook dat ik veel nadenk over deze zaken, maar daarnaast ook vooral over praktische en leuke dingen. Waar gaan wij dit jaar heen op vakantie? Hoe was afgelopen jaar als gezin met twee kinderen? Wat brengt 2020 voor mijn bedrijf? Hoe combineer ik dat met het gezin? Hoe zorg ik dat ik tijd voor mezelf blijf maken? Wat gaan we in 2020 aan het huis doen?

Ik weet nog dat ik vorig jaar rond deze tijd veel voor me uitstelde. Ik was begin februari uitgerekend van onze dochter en dacht over alles, maar met name over zakelijke dingen: dat komt wel na mijn verlof. Ik vond dat ik er op dat moment niet over na hoefde te denken. En dat deed ik dus ook niet. Achteraf gezien heb ik dat ook echt volgehouden tot de zomer, tot na mijn verlof. En dat was prima. Want daarna vond ik mijn focus terug, gooide ik mijn naam en de richting om, ging ik in zee met een business coach en ben ik sinds september aan het knallen. En echt, moeder zijn is leuk, maar ondernemen is misschien wel net zo leuk.

Maar goed, nu is het weer einde van het jaar. En ik merk aan mijn agenda dat er afspraken worden afgezegd (want het is zo druk) én dat er beslissingen worden uitgesteld ‘tot na de feestdagen’. En dat is oké, ik deed het vorig jaar ook, maar toch vraag ik me af, wat weet je ná de feestdagen wel, wat je nu niet weet?

Vluchtgedrag met slecht excuus

Eigenlijk is het gewoon vluchtgedrag met een slecht excuus. De feestdagen aanvoeren als argument om niet te hoeven kiezen. De drukte om niet een half uurtje te bellen. Want stel nou dat je wel die keuze maakt. Dat je wel nu beslist om iets te veranderen. Weet je hóe opgelucht en vol energie je dan die feestdagen ingaat?

Maar die drukte en die feestdagen zijn een excuus. Want blijkbaar is er nog ‘iets’ wat tegenhoudt. Iets anders dan die drukte.

Wat doet dat met jou? Hoe sta jij erin? Denk jij veel na over wat 2020 gaat brengen? Of laat je alles zijn beloop? Merk je ook dat je dingen uitstelt naar januari, omdat ‘het in december toch te druk is’? En je dat eigenlijk wel een mooi excuus vindt om nog niet na te denken over die baan, jouw gezin en jouw toekomst.

Of ben jij wel klaar voor het nieuwe jaar?

Heb jij al wel besluiten genomen? Doelen gesteld?

Of vind jij het allemaal maar onzin, maakt het voor jou niet uit welke jaar, maand, week of dag het is, jij hebt altijd duidelijk waar je naar toe wil en jij neemt je je besluiten gewoon. Zonder uitstel- of vluchtgedrag.

Wil jij er wel over nadenken en wil je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op voor een gratis coachingsessie van 30 minuten. En ik verzeker je, in het gesprek doe ik mijn stinkende best om jou naar meer balans tussen werk en gezin, met tijd voor jezelf te sturen. Stuur me even een berichtje, en we plannen het in!